Hakiran Facebook profil Leonardo media

Hakiran Facebook profil – kako ga vratiti

Hakiran Facebook profil u koji se više ne možete ulogirati? Pročitajte kako ga možete vratiti!

Hakiranje društvenih mreža razvilo se u unosan posao zadnjih par godina. Hakeri ulaze u profil, mijenjaju podatke i traže jamčevinu kako bi vam ga vratili. Često korisnici plate hakerima traženu jamčevinu, ali profil nikada ne dobiju nazad.

Ako je korisnik hakiranog profila upravljao stranicama brendova, kojima više nema pristup, šteta je još veća. Brendovi ulažu vrijeme i novac, kao i privatni korisnici, kako bi stvorili sadržaj na društvenim mrežama za svoje pratitelje. Gubitak profila tj. stranice rezultira velikim štetama.

Kako hakiranje postaje sve učestalije, važno je znati kvalitetno zaštititi profile i kako ih vratiti ako dođe do hakiranja.

Hakiran Facebook profil – što sami možete napraviti ako:

1. Imate pristup e-mailu

Prva stvar koju trebate napraviti je što prije se ulogirati u e-mail kojeg ste koristili za log-in na Facebooku. Pronađite mail od Facebooka gdje su vam poslali obavijest da su promijenjeni podaci/lozinka. Unutar tog e-maila nalazit će se gumb kojeg možete kliknuti ako navedene akcije niste vi napravili, ali pripazite! Ovo su adrese s kojih će vam Facebook slati obavijesti: https://www.facebook.com/help/1634546593478660. Ako vidite pravopisne greške ili višak znakova, ne otvarajte link jer se najvjerojatnije radi o hakerima.

Druga stvar koju trebate napraviti je promijeniti lozinku na Facebooku i e-mailu kako biste bili sigurni da hakeri nemaju pristup računima.

2. Haker nije promijenio podatke (e-mail adresu i broj mobitela) i imate pristup mailu

Otiđite na Facebook te kliknite na “Forget password”. Pratite upute na ekranu. Ovisno o tome kako pristupate društvenoj mreži, probajte ovu opciju na laptopu i/ili mobitelu.

3. Što napraviti kada nemate pristup e-mailu i haker je promijenio podatke na profilu

Prvo što trebate napraviti je prikupiti podatke tj. dokaznice da ste vi vlasnik profila. Pripremite osobnu iskaznicu, napravite screenshotove poruka hakera ako su vas kontaktirali, izvucite Ad account ID i ime stranice kojoj više nemate pristup (ili bolje web adresu). Što više podataka imate koji dokazuju da ste bili vlasnik stranice, to su veće šanse da će Meta uspješno moći vratiti vaš profil.

Nakon toga javite se Facebook supportu putem linka (potencijalno ćete morati napraviti novi profil ako ih ne možete kontaktirati putem staroga).

Na dnu stranice, ispod “Find answers or contact support”, kliknite na “Get Started”. Odaberite komunikaciju preko chata, objasnite situaciju, a oni će vam pomoći vratiti profil. Sve što vi trebate napraviti je pratiti njihove upute i ispuniti forme koje vam pošalju.

Uspješno ste vratili profil – što sad?

Postavite jaku lozinku

  Najčešći savjet, ali zlata vrijedan. Što je lozinka kompliciranija, teže je ući u profil.

  Uključite dvofaktorsku autentifikaciju

  Na ovaj način će biti teže hakirati vaš profil, a ovo će biti važno ako sami ne možete vratiti profil te se morate javiti Meta supportu.

  Izvucite Recovery kodove

  Na ovaj način ćete se moći prijaviti u profil čak i ako vas hakiraju i ako haker promijeni podatke.

  Dodajte back-up mail adresu ako izgubite pristup svojoj

  Preko te adrese vam Meta može poslati link preko kojeg možete ponovno pristupiti profilu.

  Pregledajte uređaje s kojima ste ulogirani u profil i uklonite one koje ne koristite/su nepoznati

  Iako ste uklonili hakera sa svojih društvenih mreža, njegov uređaj još može biti povezan s vašim profilom. Zbog toga je važno da uklonite sve uređaje koje ne koristite ili ne prepoznajete.

  Ostali savjeti za privatne profile i brendove:

  Na stranici uvijek postavite minimalno 2 admina. Ako jedan admin bude hakiran, drugi uvijek može ući u stranicu brenda i ukloniti hakera.

  Pristup stranicama trebaju imati osobe koje trenutno rade na stranici. Druge osobe tj. razine prava treba ukloniti

  Ne otvarajte sumnjive linkove. Facebook vam nikada neće poslati poruku u inbox ili ostaviti komentar na Facebooku nego će to učiniti putem e-maila. Obavijesti koje možete dobiti od njih su: promjena mail adrese, broja mobitela, lozinke i sl.. Ako je vaš račun blokiran zbog sadržaja koji krši smjernice Mete, obavijest ćete dobiti na e-mail ili unutar Business managera, Ads Managera i ostalih Meta alata za upravljanje kampanjama i stranicama.

  Ako ste pokušali vratiti profil s koracima poviše, a niste uspjeli, javite nam se za analizu i vraćanje stranice.

  Pogledajte ostale informacije koje vam mogu pomoći vratiti Facebook profil.

  Leonardo media

  Leonardo media

  Društvene mreže